Historie hovězího sušeného masa
Historie sušeného a silně soleného masa začíná na severoamerickém kontinentě, kde bylo nezbytnou a trvanlivou potravou traperů, zlatokopů a dobyvatelů západu. Mnozí ho určitě známe z „Rodokapsů“ i vážné literatury o „Divokém západu“.
Sušené maso je velmi trvanlivé, snadno přepravitelné a velmi výhodné právě z hlediska poměru jeho váhy k bohatosti proteinů v něm obsažených. Tehdy se výroba prováděla sušením tenkých proužků masa na slunci, v současnosti se vyrábí průmyslovou dehydratací.
Dnes v době našeho návratu k přírodě a při oblibě cestování přírodou se sušené maso dostalo znovu do potravinových zásob cestovatelů a nejen to. Sušené maso je oblíbené i jako pochoutka při sledování televize, ale i doplněk diet a sportovní výživy. V Americe i v Austrálii je známé pod názvem „jerky“ nebo „jerked meat“, v Africe se používá výraz „biltong“.
e-shop