Sušené maso je zdravé, výživné a bohaté na bílkoviny. Výhody sušeného masa, důvody proč sušené maso konzumovat a jeho účinky na zdraví lidského organizmu jsou proto jasné.

Sušené maso má mnoho způsobů využití

Sušené maso má celou řadu možností, kde je možné jej s úspěchem použít. Zde vybíráme jen některé možnosti využití sušeného masasušených ryb a mořských plodů.

  • Chcete zhubnout a hledáte zdravé a dietní potraviny?
  • Sportujete a potřebujete zdroj energie a bílkovin?
  • Potřebuje Vaše tělo vitamíny a minerály nebo držíte bezlepkovou dietu?
  • Často cestujete a potřebujete výživné, neobjemné a prakticky balené potraviny?
  • Hledáte originální dárky pro své blízké?
  • Potřebujete si zpestřit stravu při bezlepkové dietě, nebo se jen stravovat zdravě?
  • Chcete-li podpořit a dále rozvíjet svůj zdravý životní styl, zařaďte do svého jidelníčku sušené maso
  • Chcete oslnit přátele skvělými lahůdkami při oslavě nebo jiné příležitosti?
  • Nebo rádi mlsáte třeba při sledování televize?

Vyzkoušejte sušené maso a sušené mořské plody! Uvidíte, že budete mile překvapeni.

Sušené hovězí maso

Využití sušeného masa.

Sušené maso je velmi chutné, používá se jako chuťovka i jako energetická bomba pro řidiče nebo jiné činnosti. Pokud návštěvu pohostíte kousky sušeného masa, máte prakticky 100% jistotu, že se shledáte s úspěchem a budete hvězdou večera.

Méně známou metodou konzumace sušeného masa je rehydratace. Rehydratace je v podstatě obrácený proces vysoušení masa. Sušené maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou například s bujónem. Po určité době vaření maso získá určitou část vody zpět a má prakticky totožné vlastnosti jako maso čerstvé.

Je vědecky podloženo, že 25 g sušeného masa odpovídá přibližně 60 g syrového masa, se všemi prospěšnými nutričními hodnotami. Další důležitou předností sušeného masa je nenáročnost na skladování.

Pokud jste tedy sušené maso ještě neměli možnost vyzkoušet, určitě jej ochutnejte. A pokud máte rádi experimenty tak neváhejte a zkuste si vyrobit vlastní sušené maso, jedním z uvedených postupů.

Historie a oblíbenost sušeného masa

​Sušení masa je jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Tuto metodu využívali již staří Egypťané pro skladování masa, ovoce i ostatních potravin. Téměř k dokonalosti to ovšem dovedli Indiáni. Maso jednoduše sušili na sluníčku. Navíc se zachováním maximální dávky energetické hodnoty při minimální hmotnosti. Sušené maso jim tak usnadňovalo jejich kočovný život spojený s dlouhým putováním. S vynálezem elektřiny pak začali lidé potraviny uchovávat v chladících boxech. Dnes se k jerky vracíme jako k energeticky vydatné a zdravé potravině.

Po celém světě má sušené maso velkou řadu příznivců, především mezi sportovci všeho druhu (cyklisté, horolezci, turisté), mezi lidmi žijícími zdravým životním stylem, ale i jako pochutina ke sklence vína, piva, či při sledování televize. Během konzumace zvyšuje bdělost, zvláště u řidičů. Je stále více oblíbené jako pochutina při posezení s přáteli, podobně jako bramborové lupínky, pražené oříšky a pod. Díky nízkému procentu tuků (1g v 25g) je nejen chutné, ale i zdravé, a díky vysokému obsahu bílkovin (až 57%) i výživné! Jerky jsou určené k přímé spotřebě, stačí jen otevřít sáček…

Sušené maso

Přednosti a důvody proč jíst sušené maso a mořské plody

Důvody proč jíst sušené maso a mořské plody

  • Sušené maso je vysoce kvalitní potravina
  • Sušené maso má nízký obsah sacharidů a tuků
  • Sušené maso je potravina s vysokým obsahem bílkovin
  • Sušené maso Vám dodá potřebnou energii při sportu a na cestách
  • Sušené maso je bezlepkové, nebo má jen velmi nízký obsah lepku
  • Sušené maso nabízí jedinečný gurmánský zážitek, přesto po něm neztloustnete
  • Sušené mořské plody jsou cenným zdrojem minerálů a vitamínů

Přednosti sušeného masa

Vysoké výživové hodnoty v malém objemu produktu. 25g sušeného masa odpovídá 60g syrového masa se všemi prospěšnými nutričními hodnotami.

Kalorická hodnota sušeného masa v 1 balení Jerky se pohybuje v rozmezí od 237 do 270 kJ. Jerky se tímto řadí mezi potraviny vhodné pro stravování během redukční diety. Příjem kalorií pro dietní režim je stanoven na maximum 2000 kcal denně. I malý kousek sušeného masa obsahuje velké množství energie.

Je to lehká strava a navíc, jak je vědecky potvrzeno – lehká strava, která zahrnuje bílkoviny z libového masa. Ve spojení s otužováním, dostatkem spánku a pohybem na čerstvém vzduchu významně přispívá také ke zvýšení odolnosti organismu a upevňuje imunitní systém.

Nízké nároky na skladování. Jedna z dalších důležitých předností je nenáročnost na skladování. Skladovací teploty jsou +5 až +30°C i při dlouhodobém uchovávání, což je vhodné do extrémních podmínek ať při sportu, turistice, delší jízdě autem, v práci apod., kde není dostupné běžné stravování.

Každé balení sušeného masa obvykle obsahuje absorber kyslíku, který zachovává chuť a aroma bez jakékoli negativní kontaminace, a tím efektivně prodlužuje trvanlivost sušeného masa.

Tento způsob balení sušeného masa garantuje minimální dobu trvanlivosti 12 měsíců bez porušení obalu. Po otevření obalu je potřeba výrobek zkonzumovat do 2-3 dnů bez chlazení, při chlazení do 5-6 dnů.

Vysoké množství využitelné energie. Sušené maso je díky vysokému obsahu nedegradovaných bílkovin a nízkému podílu tuků výborným zdrojem energie pro všechna sportovní odvětví, rekreační aktivity a vhodný doplněk při některých dietách.

Stále větší oblíbenost. Sušené maso je stále více oblíbené u různých skupin konzumentů, jako jsou lidé se zdravým životním stylem, výkonoví sportovci, rekreační sportovci, horolezci, alpinisté, vyznavači oudooru, členové expedicí, motorkáři, automolfisti, vodáci, vyznavači jachtingu, potápěči, a řada dalších. Sušené maso sbiloví závodníci, cyklisté, dále vyznavači dálkové nebo horské turistiky, goe také stává stále více oblíbeným i v běžném životě při oslavách, firemních akcích a při posezení s přáteli.

Sušená masa dělíme podle:

Druhu masa – Nejznámější je sušené hovězí a sušené vepřové. V e-shopu najdete také sušené krůtí, kuřecí, jelení a další maso.

Způsobu zpracování – Mezi nejznámější patří maso jerkybiltong, bites a další.

Výrobce – podívejte se jaké produkty jednotlivých výrobců sušeného masa u nás najdete.

Sušené maso je zdravé, výživné a bohaté na bílkoviny. Výhody sušeného masa, důvody proč sušené maso konzumovat a jeho účinky na zdraví lidského organizmu jsou proto jasné.

E-shop