Sušené ryby jsou zdravé a chutné
Skvělá zpráva pro celiaky – všechny druhy našich sušených mořských plodů patří mezi bezlepkové potraviny.
Sušené ryby – fish jerky nebo suchogryz, jsou lahůdkou, která má podobné nutriční hodnoty jako sušené maso Beef Jerky. Suchogryz je hovorový název pro sušené ryby používaný v Rusku a na Ukrajině.
Sušení ryb je tradiční metoda užívaná po staletí. Sušení potravin obecně je nejstarší známá metoda konzervování potravin přírodní cestou. Takto upravené ryby vydrží i několik let. Ve vhodných klimatických podmínkách je tento způsob poměrně levný a efektivní.
Ačkoliv se k sušení používají různé druhy ryb, daleko nejrozšířenější je treska obecná (Gadus morhua). Během sušení ryba ztratí až 80 % vody v ní obsažené, přičemž veškeré nutriční hodnoty si uchová, pouze jsou silně koncentrované.